Римма Зюбіна — про викриття злочинів росіян та творчість. Інтерв’ю Суспільне Житомир

Римма Зюбіна — про викриття злочинів росіян та творчість. Інтерв’ю Суспільне Житомир

21 сер. 2023

Відома українська акторка Римма Зюбіна в інтерв’ю журналістці Суспільне Житомир Олені Ваховській  розповіла про те, як збирали свідчення акторів для створення вистави «Лишатися (не) можна», театр як терапію та те, чому такі проєкти є документальним свідченням злочинів росіян.

Місцеві команди Суспільного готують такі інтерв’ю для всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив». Також їх можна дивитись на ютуб-каналі Суспільне Житомир, читати — на сайті Суспільне Новини.

Читайте також: «Суспільне. Спротив» на ютубі — де дивитись

Актори Херсонського драматичного театру імені Миколи Куліша відвідали Житомир із документальною виставою «Лишатися (не) можна». Її прем’єра відбулась в Києві минулого року. Ця вистава розповідає про реальні історії шістьох акторів театру, які пережили російську окупацію. Єдиною акторкою, яка розповідає у виставі не про власний досвід в окупації, стала Римма Зюбіна. Вона оповідає історію заступниці директора Херсонського театру Юлії Бунчак.

«Це документальна вистава і справжні історії акторів Херсонського театру імені Куліша. Тут немає жодного вигаданого слова, якоїсь фальші. Це про початок повномасштабної війни, перебування в окупації, спроби виїхати з окупованого Херсона і той шлях, який актори проходили. Хтось виїхав просто сівши в машину — легко, а у когось був обшук на блокпосту і п’ять спроб виїхати протягом місяця — люди навіть не розпаковували свої валізи… Когось хотіли розстріляти на блокпосту через те, що знаходили в телефоні фото з мітингу, де на плакаті було написано, що Херсон — це Україна. Тобто це — правдиві історії», — ділиться акторка.

«Після кожної вистави в нас зараз є обговорення. Ми вже грали цю виставу в Миколаєві, Кропивницькому, Черкасах і Києві. Сьогодні от Житомир, потім Івано-Франківськ і Львів. 80% людей, які прийшли на виставу у Черкасах, були переселенцями. Не лише з Херсонщини, це були і люди, які поїхали з Донбасу ще в 2014 році. Вони не обговорювали виставу, вони плакали і розповідали свої власні історії. Це такий психотерапевтичний уже момент, коли воно не просто зачепило, а ще й дозволило людині розкритися і зрозуміти, що поруч з тобою ті самі люди, які мають той самий біль», — розповідає Римма Зюбіна.

Більше про це, а також про соціальні проєкти, нові ролі Римми Зюбіної в кіно та серіалах, а також українські документальні вистави — дивіться у відео Суспільного.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах: