«Повага і вдячність — правильне ставлення суспільства до військових», — військова психологиня у інтерв’ю Суспільному

«Повага і вдячність — правильне ставлення суспільства до військових», — військова психологиня у інтерв’ю Суспільному

12 лют. 2024

Олена Сек — військова психологиня з Житомира, працює із військовими, українськими офіцерами і солдатами, які пройшли полон, рідними загиблих. Про свій досвід розповідає під час навчань для психологів, журналістів та ветеранів. Після тренінгу для журналістів, під час якого Олена радила медійникам, як висвітоювати історії людей, які пережили події війни, із психологинею поспілкувалась журналістка Суспільне Житомир  Марія Кравчук.

Місцеві команди Суспільного готують такі інтерв’ю для всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив». Також їх можна дивитися на ютуб-каналі Суспільне Житомир, читати — на сайті Суспільне Новини.

У інтерв’ю Суспільному йдеться про процеси інтеграції ветеранів у суспільне життя, культуру вдячності, небезпеку «героїзації» та психологічну допомогу. 

«Ми всі члени одного суспільства, тож у кожного є інколи травматичний, інколи дуже важкий досвід. Це не відділяє і не маргіналізує ветеранів як окрему спільноту. Дуже часто люди проявляють специфічне ставлення до ветеранів, військових, а також людей, пов’язаних з армійською чи військовою службою, проектуючи на них свої страхи, переживання і, можливо, навіть свій особистий травмівний досвід. І, власне, коли ми починаємо розуміти те, що яким би складним не був наш досвід, ми все одно залишаємося частиною суспільства і будемо зустрічатися один з одним постійно — в магазинах, на вулицях, у громадському транспорті. Ми всі будемо учасниками зовсім інших процесів, тоді й ракурс цих стосунків і цього ставлення буде трошки інший. Ветерани — такі ж люди, які мають специфічний досвід», — вважає Олена Сек.

 

Читайте також: Михайло Кукуюк у інтерв’ю Суспільне Житомир — про культурні запити суспільства під час війни

За підрахунками Міністерства у справах ветеранів, прогнозована кількість ветеранів, членів їхніх сімей та сімей полеглих воїнів після перемоги України у війні з росією становитиме близько 3 млн осіб (10% від загальної кількості населення України). Перші ветерани повномасштабної війни вже повертаються додому і стикаються із психологічними проблемами адаптації до цивільного життя.

«За офіційними даними, зараз наші сили оборони складають близько 1 млн 200 тис людей. І ці всі люди — це не кадрові військові. У людей, які пережили дуже серйозні травмівні події, є певна специфіка у поведінці, в їхньому сприйнятті реальності. Але це не значить, що вони якісь "не такі" і "неправильні". І коли у нас в суспільстві, у середовищі, нав’язується певний такий образ, стигма така, що "військових треба або боятися, або жаліти" — це якраз те, що стає предметом для розколу. Військових треба поважати вже за те, що людина взяла на себе цю місію — захищати Батьківщину. І, дійсно, надзвичайно важливо, коли соціум проявляє і демонструє елементи поваги. Вони можуть бути дуже прості: поступитися чергою в магазині, дати можливість людям пройти в аптеці, прикласти руку до серця і просто кивнути головою підтримуючи й демонструючи те, що ти бачиш цю людину», — наголошує психологиня.

За словами Оксани Сек, для проведення повноцінної психологічної реабілітації бракує достатньої кількості фахівців, не вистачає логістичного механізму для того, щоб ефективно скеровувати людей. Ускладнює цей процес незавершене медичне лікування і тривале вирішення проблем задля задоволення базових потреб людини. Зараз на державному рівні йдеться про створення реєстру фахівців, які мають достатньо кваліфікації працювати з людьми, що мають військовий досвід. Особливої уваги, на її думку, потребують військові і цивільні звільнені з полону.

Читайте також: Інтерв’ю Суспільне Житомир: творчість, волонтерство і політика Анастасії Приходько та Олександра Сурова

«Міжнародна психологія знає доволі недавній метод роботи з людьми, звільненими з примусової ізоляції. Це комплекс заходів, які базуються і на декомпресії постізоляційній, на соціальній підтримці, на правовій підтримці, на медичній складовій. Він називається “реінтеграція”. Це термін, який використовується в міжнародних стандартах роботи з людьми, які перебували в умовах примусової або вимушеної ізоляції. Ці люди мають дуже специфічний стан, який пов’язаний з тим тиском, в якому вони перебували. Навіть якщо ми візьмемо до прикладу роботу з військовослужбовцем, який перебував в травматичних подіях, то це буде інше, адже він мав волю і свободу дії. Тому робота з людьми, які повернулись з полону, потребує спеціальної підготовки. Тому що інколи люди, які повертаються з полону противника, повертаються в полон любові. Коли їх так само роблять неспроможними, не даючи їм можливості повернути контроль над своїм життям повною мірою», — розповіла військова.

Обережно, на думку психологині, потрібно ставитись до процесів героїзації військових і ветеранів.

«Героїзація — це завжди про завищені очікування. Людина може зробити якісь героїчний вчинок, може проявити свої наймужніші якості в певному середовищі, але при цьому мати свої певні особливості, наприклад мати недостатній рівень знань, освіти і при цьому змушена відповідати образу героя, якого від нього очікують. Це заганяє його в певні рамки і може дійсно створювати додатковий тиск. Тому не героїзація, а повага і вдячність — це ті емоції, ті почуття, те ставлення, які було б правильним у суспільстві», — пояснила Олена Сек.

Психологиня порадила військовим та членам родин звертатись по кваліфіковану психологічну допомогу до житомирського реабілітаційного хабу «Ті, хто пройшов крізь вогонь», де працюють фахівці з досвідом участі у бойових діях. Родини військовослужбовців підтримує громадська організація «Інститут психології здоров’я». З міністерством оборони та Генштабом співпрацює об’єднання «Жіноча сила», фахівці якого мають великий практичний досвід.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

За матеріалами Суспільне Житомир.