Чорнобильські доплати: за і проти — інтерв’ю для Суспільне Житомир

Чорнобильські доплати: за і проти — інтерв’ю для Суспільне Житомир

3 кві. 2024

До 1 січня 2024 року чорнобильські пенсійні доплати людям, які проживають на забрудненій території, призначались судами у розмірі двох прожиткових мінімумів або двох мінімальних заробітних плат. В законі про бюджет на 2024 рік такі виплати передбачені, але вже у розмірі фіксованого показника — 1600 гривень. Тобто тепер чорнобильці, які раніше отримували доплати у розмірі понад 12-13 тисяч, отримують 3200 гривень.

Чому змінили суми виплат, які наслідки спричинить зменшення фінансової підтримки населення громад півночі Житомирщини і які рішення проблеми чорнобильських виплат пропонують сьогодні, розповів народний депутат України по 64 мажоритарному округу Володимир Арешонков в інтерв’ю Суспільне Житомир.

«Існує маса суперечливих речей, і навіть в законодавстві діючому. І це дозволяє судам приймати різні рішення, в тому числі тлумачачи начебто одну і ту саму норму. Одні громадяни за рішеннями судів отримували доплати в розмірі двох мінімальних заробітних плат, які діяли станом на кожен рік. А це в середньому, наприклад, 12 тисяч гривень. Десь мінімальна зарплата, наприклад, була 6,5, і так 13 тисяч доплати. І іншим громадянам, таким самим, які проживають на територіях, які відносяться забруднених, які так само звертались до судів, було присуджено два прожиткових мінімуми. А прожитковий мінімум складав, наприклад, 2,5 тисячі гривень. І два – це 5 тисяч. І от і виходить, що одні громадяни отримували доплати 12-13 тисяч, інші отримували 5. Але, була велика кількість громадян, які нічого не отримали, бо вони або не звертались до суду, або навіть окремим громадянам суди відмовляли, мотивуючи, що немає коштів достатніх в бюджеті, незрозумілі, значить, роз’яснення там Верховного, Конституційного суду, тому що з цього питання держава вже лихоманить років вісім», —  каже нардеп.

Читайте також: Суспільне збільшує кількість випусків новин вдень

«З точки зору, наприклад, Мінсоцполітики, станом на сьогодні вони вважають, що ці рішення суддів є незаконним. Тому що, з точки зору Міністерства, стаття 39 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян постраждалих від аварій на ЧАЕС" це основний закон, чорнобильський так званий, яким ми користуємося. Так от, 39 стаття говорить про доплату пенсіонерам, які проживають на забруднених територіях. Міністерство вважає, що суди не мали право приймати таке рішення, тому що ще в 2014 році, при прийнятті державного бюджету, ця 39-та стаття, де мова йде про цю пільгу, вона була призупинена. Водночас, частина народних депутатів у 2017 році звернулась до Конституційного суду України з вимогою дати своє роз’яснення стосовно цього. І Конституційний суд у 2018 році виніс рішення, де вказав, що це було незаконно, такі були дії. І цим самим, начебто, 39-та стаття і не тільки, і 37-ма, і так далі, поновилася їхня дія», — говорить народний обранець .

Повну версію інтерв’ю із Володимиром Арешонковим дивіться на ютуб-каналі Суспільне Житомир.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

За матеріалами Суспільне Житомир.