Розслідування Суспільне Житомир допомогло розшукати і повернути родині тіло загиблого захисника

Розслідування Суспільне Житомир допомогло розшукати і повернути родині тіло загиблого захисника

6 чер. 2024

Роман Богодвид з села Дригалів Чуднівської громади, що на Житомирщині, загинув на фронті восени 2023 року, але на поховання батькам і дружині привезли тіло іншого загиблого і рекомендували швидко поховати. Після серії репортажів Суспільне Житомир, у сім’ї взяли зразки ДНК і через кілька місяців привезли тіло Романа.

«У день похорону, рідні відкрили труну. Дружина, вбита горем, у понівеченому тілі нічого підозрілого не побачила, а мати сказала, що в труні інша людина. Труну занесли в хату, людей попросили вийти. Коли мати із сестрою оглянули повністю тіло — зрозуміли, що то таки не їхній син і речі які їм віддали також не належали Роману. Рідні відмовилися хоронити.Тіло забрали у морг поблизу Житомира, де воно пролежало 3 місяці», — згадує Олена Кучмій, кореспондентка Суспільне Житомир.

За словами журналістки, близько сотні людей, які прийшли на похорон Романа, розійшлися, а страви з поминального обіду рідні роздали людям. Журналісти звернулись за поясненнями до Чуднівського міського та Житомирського обласного ТЦК. З’ясувалося, що в морзі в Дніпрі переплутали документи, тому вийшла плутанина з тілами.

Читайте також: «Відстань» — прем’єра документального проєкту Ірини Цибух на Суспільному

«Я час від часу телефонувала рідній сестрі Романа Богодвида — Аліні Васін і брату, вони займалися пошуками тіла самостійно. Аліна повідомила, що в один день везли тіла, одне на Житомирщину інше у Славуту на Хмельниччину. Рідні Романа думали, що їхнього сина поховали у Славуті під іменем Івана Стасюка. Аліна Васін мені дала номер телефону Марини Стасюк, дружини загиблого Івана Стасюка і я телефоном записала її розмову, а колег із Суспільне Хмельницький попросили зробити репортаж. Я в той час знову поїхала у Дриглів до мами Романа і зробила ще один репортаж про те, що відомо про пошуки тіла Романа Богодвида», — розповідає кореспондентка.

Згодом  рідні родин Богодвид і Стасюків позачергово здали свої зразки ДНК. Через півтора місяці стало відомо, що тіло, яке лежало в морзі поблизу Житомира за аналізами ДНК належало Івану Стасюку зі Славути а не Роману Богодвиду. Тіло яке ексгумували у Славуті з ДНК Романа не співпало. Хто був похований — невідомо. Три місяці тривали пошуки Романа.

Його понівичене тіло знайшли в одному із Дніпровських моргів під документами побратима Сергія із Сум. Аналіз ДНК співпав на 90%. З’явилася ще одна проблема: а де ж тіло Сергія із Сум. Його рідних знайти не вдалося, проби на ДНК ніхто не здавав. 17 лютого 2024 року тіло Романа Богодвида похоронили на рідній Житомирщині. 

«Родина Богодвид стала для мене рідною. Я і плакала з ними і обіймала маму, втішала. В неї хворе серце, вона важко це пережила і дуже хотіла, щоб у сина була могила, куди б приходили рідні. Сестра Аліна скидали мені фото загиблих із моргу, які їй надсилали під час пошуку і ми разом намагалися розгледіти Романа,бо я всі його фото з альбому на пам’ять вивчила і також знала які і де в нього були родимки і шрами, яку форму мали нігті. Але жоден не був схожий на Романа. Тіло Романа дуже обгоріло після “прильоту”в автомобіль де він перебував поблизу Бахмута, голови практично не було, тому надія була лише на тест ДНК», — каже Олена Кучмій

Роман Богодвид воював всього 12 днів. Незважаючи на важкі, довгі пошуки, до яких долучились кореспонденти Суспільного, тіло захисника таки повернулося додому.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих диджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах: