День рідної мови на UA: ЖИТОМИР

День рідної мови на UA: ЖИТОМИР

20 лют. 2020

До Дня рідної мови до студій Житомирської філії Суспільного завітають представники різних національностей, транслюватимуться спеціальні рубрики і тематичні телерадіопроєкти.

«Наші гості говоритимуть про те, як доля привела їх на Житомирщину, чи важко було опанувати українську мову, як плекають рідну мову і навчають говорити нею дітей зі громад національних спільнот Житомирщини», - пояснила продюсерка UA: ЖИТОМИР Таміла Бутко.

 21 лютого в телевізійному ефірі «Ранок на каналі UA:ЖИТОМИР» чекають на Людмилу Чижевську – голову громадської організації «Житомирська спілка волинських чехів», Світлану Старік – представницю єврейської школи «Ор Авнер» в Житомирі, Ваге Петросяна з житомирської вірменської общини «Єребуні» та на Вікторію Лясковську-Щур, яка очолює Житомирську обласну спілку поляків України.
В ефір вийде ранкова рубрика «Мова про мову», де роз’яснюється правопис жіночих імен у кличному відмінку. Також в ранковому телевізійному ефірі запланований сюжет «Цікаві факти про українську мову».

В ефірі UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» у програмі «Радіодень», яка виходить як на радіо, так і на телебаченні, говоритимуть про особливості вивчення мови таких етнічних груп Житомирщини як поляки, чехи та вірмени. Крім того, йтиметься про написання учнівською молоддю ХІІІ диктанту «Майстер польської орфографії» та про концерт до Дня рідної мови за участю національних громад Житомирщини.

UA:ЖИТОМИР також долучився до проєкту Суспільного з нагоди Дня рідної мови «Діалектизми це смачно», підготувавши телевізійний ролик про страву, яка має назву «калатуша». Аналог цієї страви - сучасний жульєн з грибами.

«На Поліссі популярними є страви з грибів. Тому не дивно, що грибна страва є характерною для багатьох районів області. Визначитися із діалектизмом нам допоміг мовознавець, доктор філологічних наук Віктор Мойсієнко. Саме він і порадив взяти страву під назвою «калатуша» як таку, що притаманна Поліссю. Він пояснив, що назва походить від того, що цю страву заколочують із різних інгредієнтів. Аби перевірити, чи дійсно ця назва є розповсюджена на Житомирщині, я зателефонувала до знайомих з віддаленого району областів і попросила назвати найбільш популярну страву, яка має діалектизм. У відповідь почула – калатуша», - розповіла Таміла Бутко.

Процес приготування калатуші: підсмажуються гриби з цибулею, з морквою і борошном, можна додати сметану, трохи води - і все це вариться.

Короткий ролик про страву «калатуша», а також інші ролики про відомі  страви, які в інших регіонах мають свої характерні назви, будуть транслюватись в телеефірі Житомирської філії вже цієї п’ятниці.