«Чи розвивається зелений туризм на Житомирщині?»: на UA: ЖИТОМИР стартував інформаційний марафон

«Чи розвивається зелений туризм на Житомирщині?»: на UA: ЖИТОМИР стартував інформаційний марафон

9 чер. 2021

Сьогодні, 9 червня, о 12:10 у телерадіопроєкті «РадіоДень» UA: Українське радіо «Житомирська хвиля», в рамках інформаційного марафону «Зелені садиби на Житомирщині» відбувся прямий телерадіоефір із увімкненням із виїзної студії. Журналісти разом з  експертами зясовували, чи розвивається зелений туризм на Житомирщині. 

Ведуча, Тетяна Дукач працювала у студії радіо, а журналістка Ірина Самарцева, — у виїзній студії на території агросадиби у Тетерівській громаді. 

    Читайте також: «Зелені садиби на Житомирщині» — інформаційний марафон на всіх платформах Суспільного UA: ЖИТОМИР

В області зареєстровано близько 30 зелених садиб. Територіальна залежність, через пандемію коронавірусу, сприяє відпочинку на місцевих туристичних локаціях. Учасники марафону обговорили основні проблеми зеленого туризму в Житомирській області, наявність чи відсутність інфраструктури, кадрів та  рекламного супроводу.

«Потенціал сільського зеленого туризму на Житомирщині наразі використовується на 5 – 10 відсотків. Для розвитку зеленого туризму потрібно інвестувати в облаштування інфраструктури та популяризувати цікаві об’єкти в сільській місцевості. Сільський зелений туризм на Житомирщині приваблює туристів. Але основними проблемами є інформаційний та кадровий голод, який стосується проблематики облаштування зелених садиб, їх реклами та їх піару. Інформаційні технології не в повному обсязі доступні власникам садиб. Про об’єкти зеленого туризму не знають користувачі туристичних послуг з інших регіонів, з інших країн світу», — зазначила Інна Нестерчук, завідувачка кафедри туризму Поліського Національного університету.

За словами Інни Нестерчук, зі 100% спеціалістів, яких готує кафедра туризму Поліського Національного університету 50% підуть працювати за спеціальністю. Навчальні практики студенти відпрацьовують і у зелених садибах, і в готельно – ресторанних комплексах. Але закордонні стажування сприяють фаховості і обізнаності у сфері туризму. Саме там студенти отримують свій гонорар. 

 

Юлія Святненко, головна спеціалістка відділу культури та туризму Тетерівської громади наголосила на тому, що в громаді намагаються розвивати інформаційну інфраструктуру.

«Цього року ми встановили таблички з шрифтом Брайля, з аудіо гідами, які були виготовлені спільно з обласним туристичним центром. Якщо навіть ти не замовив послугу екскурсійного супроводу, ти зможеш, користуючись своїм гаджетом, прослухати інформацію про той чи інший об’єкт. Окрім того, спрацював вигідно вихід серіалу «Слов’яни», який знімали на території нашої громади. І багато людей приїжджає подивитися, де знімали таку природу», — розповідає Юлія Святненко.

Окрім цього, у липні цього року в Тетерівській громаді планують запровадити новий туристичний маршрут для дітей у форматі квесту. Адже дітям не завжди цікаво слухати екскурсовода. Тому для дитячої аудиторії локації урізноманітнюють: біля дубів – патріархів зробили інсталяції з тваринами.

 «Було б дуже добре, якби представники всіх місцевих туристичних локацій звертались до туристичних агенцій, надсилали свої пресанонси, релізи, про події, інформацію про те, що можна робити на місці, для того щоб ми знали і возили туди свої групи», — каже Анна Кришталь, директорка туристичної агенції, спеціалістка із подорожей.

 

UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» продовжить інформаційний марафон о 17:20. Тема наступного обговорення у радіопроєкті «На часі» — «Як успішно розвивати сільський зелений туризм». О 20:10 у радіопередачі «Житомир сучасний» йтиметься про відродження давніх традицій та ремесел у агросадибах. Про перспективи розвитку зеленого туризму на Житомирщині говоритимуть і у телевізійному проєкті «Сьогодні. Головне» о 19:00 на телеканалі UA: ЖИТОМИР.

Взяти участь у обговоренні можна зателефонувавши:

  • до телестудії: (0412) 41 39 22;
  • до радіостудії: (0412) 47 22 47;
  • Viber для повідомлень і запитань: +38 (066) 68 154 88.

Дивіться Суспільне UA: ЖИТОМИР в ефірі і онлайн на сайті філії.

Слухайте UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» онлайн на сайті філії та на частотах:

Житомир - 103,4 FM;

Бердичів - 107,1 FM;

Новоград-Волинський - 89,3 FM;

Овруч - 104,2 FM;

Олевськ - 100,2 FM;

Попільня - 89,9 FM.

Стежте за перебігом марафону у інформаційних випусках UA: ЖИТОМИР та на цифрових платформах мовника:

Нагадаємо, UA: ЖИТОМИР та UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.