Стан і перспективи розвитку зеленого туризму на Житомирщині обговорили під час інформаційного марафону на Суспільному

Стан і перспективи розвитку зеленого туризму на Житомирщині обговорили під час інформаційного марафону на Суспільному

11 чер. 2021

9-10 червня, команда Суспільного Житомирщини провела мультиплатформовий інформаційний марафон «Зелені садиби на Житомирщині». Упродовж двох днів журналісти мовника інформували глядачів телеканалу UA: ЖИТОМИР, слухачів UA: Українське радіо «Житомирська хвиля», читачів сайту suspilne.media та соцмереж про те, які є можливості для розвитку зеленого туризму у регіоні та де можна комфортно відпочити вже зараз.

Розпочав марафон діджитал-підрозділ мовника, який напередодні організував опитування у соцмережах, поцікавившись у підписників, який відпочинок вони обирають, чи часто їздять відпочивати у межах області та скільки готові на це витратити грошей. 

«Цікаво було ознайомитись із результатами опитування. У співпраці з новинниками ми зробили два коротких кепшени, у яких показали туристичні локації двох громад. Ми поспілкувалися з власниками садиб області і склали шорт-лист з описом, куди можна поїхати туристам. Загалом, цей марафон для нас, в першу чергу, не про цифри, а про досвід. Маю сказати, що навіть самі працівники діджиталу говорили, що дізналися багато цікавого в процесі роботи над темою», — розповідає керівниця діджитал-підрозділу UA: ЖИТОМИР Олена Слободенюк

.

На Житомирщині зареєстровані близько 30 зелених садиб. При цьому потенціал сільського зеленого туризму області використовується на 5-10%. Основними перешкодами розвитку цього напряму в області є брак інформації та кваліфікованих працівників у галузі.

    Читайте також: «Чи розвивається зелений туризм на Житомирщині?»: на UA: ЖИТОМИР стартував інформаційний марафон

Команда UA: Українське радіо «Житомирська хвиля»

Такого висновку, під час проведення марафону, дійшли учасники денного телерадіопроєкту «РадіоДень» UA: Українське радіо «Житомирська хвиля». Журналісти разом з  експертами, зясовували, як розвивається зелений туризм на Житомирщині. Ведуча, Тетяна Дукач працювала у студії радіо, а журналістка Ірина Самарцева, — у виїзній студії на території агросадиби у Тетерівській громаді.

Як сформувати і за рік розвинути свій концепт сільської зеленої садиби? Що є найскладнішим у розбудові власної туристичної пропозиції? Чому жителі Житомирщини не надто активно перетворюють хатинки або ділянки землі на туристичні об’єкти? Яку роль у розбудові зеленого туризму відіграє партнерство, — запитала ведуча радіопередачі «На часі», Наталія Кулініч у гостей студії.

У радіопередачі «Житомир сучасний», журналістка Оксана Гуменюк, разом із запрошеними фахівцями, обговорили можливість  та історичну важливість відродження народних традицій та ремесел у агросадибах. Учасники передачі дійшли висновку, що розвиток галузі потребує підтримки органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

«Говорили із представниками різних громад, аби порівняти можливості і перспективи кожної із них у розвитку зеленого туризму. Досвідчені спікери мали можливість поділитися досвідом. І саме він стане у нагоді тим, хто планує розвивати сільський зелений туризм. Житомирщина має потужний потенціал, і нам іще є над чим працювати. Колективна і згуртована робота радійників та зацікавленість спікерів у висвітленні важливих точок зору у популяризації відпочинку на Житомирщині дали гарний динамічний результат. Марафон став доказом того, що сучасне радіо – це універсальна медійна платформа, яка реалізує різні форми подачі інформації, адже нас можна не лише слухати, а й дивитися на всіх платформах», — каже редакторка UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» Оксана Кропивницька.

За словами ведучої інформаційно-аналітичної передачі «Сьогодні. Головне», Олени Ваховської, формат марафону дав змогу охопити різні аспекти зеленого туризму та обрати декілька фокусів для розкриття теми. 

«Важливо було підготувати усі матеріали на різних платформах такими, аби інформація в них не повторювалась, програми доповнювали одна одну. Разом із тим, вони мали бути цікавими окремо одна від одної - для того, хто от просто зараз увімкнув одну із них і подивиться лише її. І, здається, нам це вдалося. Також ми залучили до марафону наших підписників у соцмережах, яких попросили заповнити анкету з питаннями про відпочинок на Житомирщині, зокрема про місцевий зелений туризм. Це опитування не було репрезентативним, але отримані результати були цікавими. Вони показали, що наші підписники рідко відпочивають на Житомирщині. Ми показали глядачам декілька зелених садиб з їх особливостями, цікавинками. Усе для того, аби трохи презентувати Житомирщину як місце для відпочинку для усіх тих, хто читав наші матеріали, слухав і дивився програми, а також переглядав сюжети», — говорить ведуча програми «Сьогодні. Головне» Олена Ваховська

Основні тези телевізійної частини марафону:

  • створити зелену садибу можна без залучення великого стартового капіталу; 
  •  цей вид бізнесу вигідний не лише його власникам, а й громадам, адже люди, які приїжджають на відпочинок, витрачають гроші, а це — податки до бюджету; 
  • розвиваючи подієвий туризм, треба мати не лише креативну ідею, але й реально оцінювати, чи впорається місто/село зі значним напливом туристів.

Упродовж доби, транслювали тематичні сюжети і у інформаційних випусках, а їх адаптовані версії, — на цифрових платформах мовника. 

Участь у обговоренні взяли: науковці, краєзнавці, турагенти, власники успішних агросадиб, чиновники, представники громадського сектору, профільних асоціацій та місцевих спілок зеленого туризму.

«Формат марафону - це комплексний підхід до висвітлення фокусної теми, який розкриває всі сторони того чи іншого питання. Дозволяє глядачу побачити та почути різні думки та поради», — вважає продюсер UA: ЖИТОМИР Костянин Касян.

Нагадаємо, UA: ЖИТОМИР та UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Оперативні новини регіону на цифрових платформах мовника: