Ірма Вітовська про просвітницьку роль мистецтва і свідоме громадянство — в інтерв’ю Суспільному

Ірма Вітовська про просвітницьку роль мистецтва і свідоме громадянство — в інтерв’ю Суспільному

13 січ. 2023

До Житомира акторка театру і кіно Ірма Вітовська приїздила презентувати стрічку «Коза Ностра. Мама їде», де зіграла головну роль. Стрічку відзняли в 2020 році в Італії та українських Карпатах. Про прем’єру іронічного фільму під час війни, український кінематограф за часів незалежності України, про свідоме громадянство та можливу депресію українців після перемоги — про все це й не тільки Ірма Вітовська розповіла в інтерв’ю журналістці Суспільне Житомир Ользі Степуренко для всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» та ютуб-каналу філії.

«Зараз мистецтво виконує просвітницьку роль для людей, які довгий час були позбавлені певного українського фону й інтеграції в українське. А друге — це своєрідна пропаганда, мобілізація — коли ми мобілізуємо наші сили, “накачуємо” себе, єднаємося в боротьбі. І третє — це, власне, реабілітація. І це досвід Першої та Другої світової воєн, коли стрічки виконують терапевтичний ефект. На дві години людина забувається, і через сміх знищуються ось ці стреси. Ейфорія і сміх роблять певну внутрішню чистку. Те, що ця стрічка вийшла зараз, мабуть, це і є її покликання – працювати ось таким чином», — вважає акторка.

Читайте також: Боєць 115 бригади тероборони в інтерв’ю Суспільному — про територіальну і світоглядну війну

«Коли стався Майдан, Зеленопілля, Волноваха, анексія Криму, потім події на Донбасі... Після "Іловайська" було поставлено крапку, були закриті всі гештальти. І я сказала, що на цьому будь-яка моя співпраця з російськомовним контентом закінчується. Якщо я зіграю коли-небудь російською, то це може бути тільки те, що посуне в головах росіян щось таке, що важливе для нас. І я так протримала це — жодного разу більше не знімалася у якомусь російськомовному контенті», — розповідає Ірма Вітовська.

Читайте також: Як змінилась українська армія — інтерв’ю офіцера-десантника для Суспільне Житомир

«Я вірю, що після війни громадян у нашій країні буде більшість. Така кривава жертва багатьох отверезила — шкода, що не раніше. Я все ж таки за свідоме громадянство. Має бути якась почесна процедура отримання паспорта — відповідально, з відчуттям причетності. Думаю, це має бути добровільна наша згода всіх разом — давайте ми переосмислимо ту державу, за яку ми платимо, за яку платило не одне покоління не одне сторіччя кров’ю; за те, щоб ця держава відбулася. Зараз ми платимо нашими сучасниками», — каже Ірма Вітовська

Читайте також: «Суспільне. Спротив» на ютубі — де дивитись

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

За матеріалами Суспільне Житомир.