«Такі історії — зі мною назавжди», — журналістка Суспільного Анжеліка Нестерчук про репортаж з Копища

«Такі історії — зі мною назавжди», — журналістка Суспільного Анжеліка Нестерчук про репортаж з Копища

16 січ. 2023

24-річний військовослужбовець Володимир Дубровець із Олевської громади, що на Житомирщині, в минулому боєць полку «Азов» із позивним «Вовк», став опікуном вісьмох дітей свого брата, який з дружиною у грудні 2022 року підірвався на міні.

Журналістка Суспільне Житомир Анжеліка Нестерчук разом із телеоператором Дмитром Поліщуком відвідали родину у прикордонному селі. 

«Коли 7 грудня сталася трагедія в родині Дубровців, що проживають в селі Копище, щось мені підказало, що незабаром у мене буде відрядження. І коли головний редактор новин Дмитро Клименко запропонував мені зробити сюжет про 24-річного військовослужбовця Володимира Дубровця, котрий став опікуном своїх племінників, батьки яких підірвалися на міні — я була готова їхати. За день ми зібрали гроші, міські публічні бібліотеки «ЛІТтера» допомогли з дитячими книжками, канцтоварами, іграшками, одягом та продуктами харчування», — розповідає Анжеліка Нестерчук.

Читайте також:  Як змінилась українська армія — інтерв’ю офіцера-десантника для Суспільне Житомир

Рідні батьки дітей — Марія та Петро Дубровцізагинули у грудні минулого року між селами Сущани та Копище Олевської громади. Коли вони поверталися додому лісовою дорогою, їхню автівку знесло з дороги на узбіччя, де вона підірвалася на міні. Марії було 32 роки, Петрові — 38. Вони прожили 14 років разом і були прикладом для своїх родичів. Сиротами залишилися восьмеро неповнолітніх дітей: найменшій дівчинці — два з половиною місяці, найстаршому — 14 років.

Фото: Володимир Дубровець

«Село Копище розташоване за півтора кілометра від  кордону з  Білоруссю, тому все, що відбувалося навколо вражало. Було зрозуміло: військові на цій території готові дати відсіч ворогу. Ми приїхали до родини Дубровців по обіді. Нас зустрів дідусь вісьмох дітей, рідні брати загиблого — Василь та Володимир. З самого початку відчувались гостинність та доброта, якою наділені ці люди. Розчулили і діти, які не відпускали Володимира ні на мить, і постійно потребували його уваги. Їхня поведінка — була відповіддю на всі мої запитання», — ділиться журналістка.

Хто стане опікуном вісьмох дітей родина вирішила одразу. Усиновив їх 24-річний рідний брат загиблого — військовослужбовець Володимир Дубровець.

Фото: Анжеліка Нестерчук для Суспільне Житомир

Читайте також: Ірма Вітовська про просвітницьку роль мистецтва і свідоме громадянство — в інтерв’ю Суспільному

Володимир каже, що відповідальності не боїться, бо й у їхній з братом Петром родині теж було десятеро дітей. Чоловік має дівчину і планує одружитися.

«Вісім дітей? То це ж небагато. Це не 15. Аби здорові були і не хворіли. Мені з ними просто, адже я — їхній дядько. А їй буде складніше. Треба характер мати, щоб не зламатися», — каже він.

Журналістам Володимир розповів, що в перші дні війни пішов до військкомату. Спочатку його не брали, через те, що немає бойового досвіду і тільки згодом він приєднався до полку «Азов» і  воював на Донецькому напрямку. Коли сталася трагедія, Володимир не роздумуючи вирішив для себе, що має виховувати дітей.

Фото: Анжеліка Нестерчук для Суспільне Житомир

Родина розповідає, що на їхню біду відгукнулися багато людей з усіх куточків України. Кореспонденти Суспільного із собою привезли для дітей гроші, канцелярію та іграшки, а також передали книги, канцтовари, одяг, продукти харчування та іграшки від міських публічних бібліотек Житомира «ЛІТтера».

«Люди з усього світу відгукнулися — дуже багато було передач, гостинців, іграшок дітям. Одна турботлива жінка запитала діток, що б вони хотіли, щоб їм привезли. Вона думала, що вони скажуть: машинку чи ляльку. А вони сказали: тата й маму», — каже дідусь дітей.

За словами родичів, рідні батьки виховували дітей у любові та повазі до людей. Журналістам Суспільного показали останній запис, який зберігся в телефоні Петра. В ньому він пише: «Треба старатися, щоб наші діти були добрими, а не щоб нашим дітям було добре».

Читайте також: «Суспільне. Спротив» на ютубі — де дивитись

Телеісторія журналістів Суспільного не залишила байдужими глядачів, набравши майже 75 тисяч переглядів на ютуб-каналі Суспільне Житомир.

«Люди світлі, віруючі, можливо, тому і змогли дати свою відповідь на запитання: чому так сталося? Скажу тільки одне: діти в надійний руках. Такі історії —  зі мною назавжди. І з людьми, які є головними героями моїх сюжетів, я продовжую контактувати і після виходу відеоматеріалу в ефір. Я пам’ятаю кожного і дякую їм за відвертість та щирість спілкування», — говорить Анжелка Нестерчук.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

За матеріалами Суспільне Житомир.