«Прийшов у військкомат та сказав, що хочу долучитися», — офіцер ЗСУ, журналіст Суспільного Леонід Мацієвський

«Прийшов у військкомат та сказав, що хочу долучитися», — офіцер ЗСУ, журналіст Суспільного Леонід Мацієвський

2 бер. 2023

«Це найкраща робота у світі», — так каже про свою службу в лавах Збройних сил України фахівець діджитал-платформ Суспільне Житомир Леонід Мацієвський. На Суспільному Леонід працював кореспондентом новин, теле- і радіоведучим прямих ефірів, згодом перейшов на цифрові платформи. З червня 2022 року він став військовослужбовцем 80-ї окремої десантно-штурмової бригади. Про одруження після мобілізації, перший бойовий досвід, звільнення окупованої Харківщини, бої на Луганщині, поранення, поведінку ворога та майбутню перемогу Леонід Мацієвський розповів в інтерв’ю своїй колезі з Суспільне Житомир — кореспондентці Ірині Кирилович

«В якийсь момент я зрозумів, що інформаційна діяльність — це все дуже класно, але мені було психологічно некомфортно від того, що можу піти на вулицю Михайлівську випити кави, а в цей момент, коли я п’ю каву, якогось мого однолітка вбивають окупанти. Мене це гризло, тож я прийшов у військкомат та сказав, що хочу долучитися», — згадує Леонід.

Кореспондентка Суспільне Житомир Ірина Кирилович та офіцер ЗСУ Леонід Мацієвський

Читайте також: П’ять зворушливих історій від Суспільне Житомир за рік великої війни

«Я був офіцером запасу, молодшим лейтенантом, тобто в мене була підготовка, яку я проходив у Житомирському військовому інституті. Після мобілізації пішов вдосконалювати свої вміння. Упродовж 24-х днів я проходив підготовку на базі Одеської військової академії, де були просто шикарні військові, спеціалісти, учасники бойових дій — вони не на словах знають, що означає захищати Батьківщину. Вони дали мені усю необхідну теоретичну і практичну підготовку щодо того, як треба керувати підрозділом, десантно-штурмовим взводом, як планувати такого роду операції, і як, врешті, думати головою», — розповідає військовий.

Читайте також: «Цими історіями необхідно ділитися»: Суспільне Житомир розповідає про людей на війні

«Поранення отримав п’ятого січня неподалік Кремінної. Там в мене поцілив, певно, снайпер: був одиничний постріл, який пробив мені бронежилет, задню плиту, внаслідок чого зачепило легеню. Куля трохи змінила свою траєкторію і вилетіла через верх. У мене був гемопневмоторакс та вогнепальний перелом ребер. Побратими вчасно зорієнтувалися і надали мені першу домедичну допомогу — по факту, заклеїли мені те місце, де в мене виходило повітря зі спини, і евакуювали мене з поля бою. Завдяки цим людям я лишився живий», — ділиться офіцер.

Фото з передової надані Леонідом Мацієвським

Читайте також: Залишаймося на зв’язку: частоти Українського Радіо та соцмережі Суспільного на Житомирщині

«Повна перемога для мене — це знищення збройних сил ворога, максимальне приниження цієї держави за те, що вона зробила, накладання репарацій – тому що вони мають відповідати, ми не маємо це відбудовувати коштом платників податків українців. Я хочу, щоб на майбутнє вони тремтіли вже від однієї лиш думки, коли чули щось на кшталт "можем павтаріть"», — каже Леонід.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від команди Суспільне Житомир — на сайті Суспільне│Новини та у соцмережах:

За матеріалами Суспільне Житомир.